"Active window on hover" issue

x64 Replacement/Alternative to Microsoft's IntelliMouse application.
Forum rules
Please read the forum rules before posting for the first time.
The more information you can provide, the quicker and more accurately someone can help.
NOTE: To reduce spam, new users can not post links or images until they have at least 4 posts.
Post Reply
AndreasKiller
New User
Posts: 4
Joined: Fri Jul 22, 2016 6:43 am

"Active window on hover" issue

Post by AndreasKiller » Thu Feb 07, 2019 9:26 am

XMBC Version: 2.18.1
Windows Version: Win10 Pro 1803 Build 17134.345
Mouse Information (brand/model): Logitech M-U0007
Computer Information: Designed for CAD/CAM NVIDIA Quadro P4000
Did the problem occur after an upgrade of XMBC or Windows?: Don't know, new PC
How long have you used XMBC?: For years
What language and keyboard layout do you use in Windows?: German

Clear description of the problem:

I have a problem with the application "SURFCAM6 64bit Build 136".
XMBC works well with that application except if enable "Active window on hover".
After that the application did not recognize the keyboard shortcuts like CTRL-7 or ALT-SHIFT-D.

Any ideas are welcome.

Best regards, Andreas Killer

User avatar
phil
Site Admin
Posts: 6074
Joined: Sun Apr 06, 2003 11:12 pm

Re: "Active window on hover" issue

Post by phil » Thu Feb 07, 2019 1:10 pm

Hi, not sure why its not recognising - perhaps the wrong window is getting the activate command (there maybe a window inside a window thats causing confusion). I will have to try this program and see if I can reproduce it and find a work around.

Im on holiday right now so I cant d anything until next week. Nudge me if you dont hear anything by the end of next week.

Thanks,
Phil
--[ Phil ]--
--[ Administrator & XMBC Author ]--
Logitech G9, Logitech MX518, Microsoft Intellimouse, Trust 16341 BT Mouse
Windows 10 x64, Intel i5-9600k, Asus Z390-ROG, 16GB DDR4,
nVidia GeForce GTX 970, Evo 970 500Gb NVME, 2x2TB WD Black (RAID1)

AndreasKiller
New User
Posts: 4
Joined: Fri Jul 22, 2016 6:43 am

Re: "Active window on hover" issue

Post by AndreasKiller » Thu Feb 07, 2019 2:16 pm

Hi Phil,

take your time and enjoy your holidays, I'm not in a hurry, I'm also on vacation from 15. Feb till 3. March.

AFAIK you can download a free trail copy of Surfcam here:
http://traditional.surfcam.com/surfcamdownloads

If you try the application you can use the default shortcuts CTRL-1, CTRL-2 and so on till CTRL-9 to change the view and you should see that the coordinate system symbol rotating.

Thank you for dealing with my problem.

Best regards, Andreas Killer

User avatar
phil
Site Admin
Posts: 6074
Joined: Sun Apr 06, 2003 11:12 pm

Re: "Active window on hover" issue

Post by phil » Sun Feb 17, 2019 7:42 pm

Arghhh.. Ive spent all afternoon on this.. and I cant figure out why it does not work...
I have made it better and now it works sometimes (50%) but I can figure out what it only works some times and not everytime.
Ive tried all sorts of way to activate the window (or its parent) and nothing is reliable :(
--[ Phil ]--
--[ Administrator & XMBC Author ]--
Logitech G9, Logitech MX518, Microsoft Intellimouse, Trust 16341 BT Mouse
Windows 10 x64, Intel i5-9600k, Asus Z390-ROG, 16GB DDR4,
nVidia GeForce GTX 970, Evo 970 500Gb NVME, 2x2TB WD Black (RAID1)

merlinuwe
New User
Posts: 4
Joined: Wed Feb 20, 2019 9:12 pm

Re: "Active window on hover" issue

Post by merlinuwe » Wed Feb 20, 2019 9:17 pm

I have the same issue. The problem occures also with the last 2 releases of x-mouse button control, so I think it has something to do with windows updates. Is there a workaround available?

merlinuwe
New User
Posts: 4
Joined: Wed Feb 20, 2019 9:12 pm

Re: "Active window on hover" issue

Post by merlinuwe » Sun Feb 24, 2019 4:55 pm

Found it by myself:

Center für erleichterte Bedienung --> Verwenden der Maus erleichtern --> Verwalten von Fenstern erleichtern --> Check "Ein Fenster durch Zeigen mit der Maus aktivieren".

That's it.

User avatar
phil
Site Admin
Posts: 6074
Joined: Sun Apr 06, 2003 11:12 pm

Re: "Active window on hover" issue

Post by phil » Sun Feb 24, 2019 5:43 pm

Sorry but can you translate that for me?
Is that the windows option to activate windows by hover (ie. use that instead of XMBC's option)?
That makes much more sense if it works than to use XMBC to do this - which for some reason, I cant figure out this particular issue (although this one was just with Surfcam6 - are/were you seeing this problem with other apps?

Windows goes out of its way to make switching applications/windows really difficult from 3rd party programs - this goes back to the day when it was easy and programs would steal and change focus - which is a bit of a security concern and generally not very nice. Unfortunately it makes it more difficult for the likes of XMBC! Either that or I'm missing something really basic and obvious lol!

Thanks,
Phil
--[ Phil ]--
--[ Administrator & XMBC Author ]--
Logitech G9, Logitech MX518, Microsoft Intellimouse, Trust 16341 BT Mouse
Windows 10 x64, Intel i5-9600k, Asus Z390-ROG, 16GB DDR4,
nVidia GeForce GTX 970, Evo 970 500Gb NVME, 2x2TB WD Black (RAID1)

merlinuwe
New User
Posts: 4
Joined: Wed Feb 20, 2019 9:12 pm

Re: "Active window on hover" issue

Post by merlinuwe » Wed Feb 27, 2019 5:33 pm

Google translate says:

Easier to use Center -> Using the mouse to make it easier -> To make it easier to manage windows -> Check "To activate a window by pointing the mouse".

Unfortunately, I didn't find it again to make a screenshot.

User avatar
phil
Site Admin
Posts: 6074
Joined: Sun Apr 06, 2003 11:12 pm

Re: "Active window on hover" issue

Post by phil » Wed Feb 27, 2019 5:44 pm

Don't worry, it looks like different versions of Windows either have or dont have this option in the settings applet.

I found this: https://github.com/joelpurra/xmouse-controls
which is a little utility to turn it on and off - I may have to integrate the calls that this makes into XMBC and just have XMBC toggle the built in Windows options (as that will be more reliable so long as MS don't remove the functionality from Windows itself).
--[ Phil ]--
--[ Administrator & XMBC Author ]--
Logitech G9, Logitech MX518, Microsoft Intellimouse, Trust 16341 BT Mouse
Windows 10 x64, Intel i5-9600k, Asus Z390-ROG, 16GB DDR4,
nVidia GeForce GTX 970, Evo 970 500Gb NVME, 2x2TB WD Black (RAID1)

merlinuwe
New User
Posts: 4
Joined: Wed Feb 20, 2019 9:12 pm

Re: "Active window on hover" issue

Post by merlinuwe » Fri Mar 01, 2019 1:59 pm

Now I have a screenshot, but i'm not allowed to post it ...

But try this:

https://www.tenforums.com/tutorials/113 ... ndows.html

User avatar
phil
Site Admin
Posts: 6074
Joined: Sun Apr 06, 2003 11:12 pm

Re: "Active window on hover" issue

Post by phil » Fri Mar 01, 2019 4:43 pm

Ah yes - thanks!
PS. I removed you from new users so you can post links and screenshots now (you need 5 posts before this is allowed usually).
--[ Phil ]--
--[ Administrator & XMBC Author ]--
Logitech G9, Logitech MX518, Microsoft Intellimouse, Trust 16341 BT Mouse
Windows 10 x64, Intel i5-9600k, Asus Z390-ROG, 16GB DDR4,
nVidia GeForce GTX 970, Evo 970 500Gb NVME, 2x2TB WD Black (RAID1)

Post Reply